Recente Veranderingen - Zoekterm:

Onderwerpen

edit SideBar

Mondmaskers

Wat zegt het gezond verstand ?

Het immuunsysteem van de mens dient om schadelijke ziekmakers te neutraliseren. Waarom zou de mens ineens een mondmasker nodig hebben om te vermijden dat de mens uitsterft ? Het dragen van een mondmasker en het voortdurend vermijden van contact met eventuele ziekmakers zorgt voor een verzwakking van het immuunsysteem!


Wat zegt de wetenschap ?

Swiss Policy Research komt tot de conclusie dat :

 • mondmaskers geen effect hebben, noch om jezelf, noch om anderen te beschermen
 • stoffen mondmaskers zijn niet effectief tegen virusinfecties en virusoverdracht omdat ze niet nauw aansluiten op het gezicht en bestaan uit porieën die veel groter zijn dan het coronavirus
 • het verplichten van een mondmasker het risico op infectie wel verhoogt en niet verlaagt
 • het dragen van mondmaskers het risico op een griepinfectie niet verlaagde bij de gewone burger of bij gezondheidswerkers
 • mensen met een zwakke gezondheid eventueel baat zouden kunnen hebben bij het dragen van een mondmasker als ze zich in een hoogrisicosituatie bevinden
 • mondmaskers verhogen het infectierisico als ze vochtig worden of herhaaldelijk gebruikt worden
 • stoffen mondmaskers kunnen het risico op verschillende infecties aanzienlijk verhogen als ze gebruikt worden door het publiek

Eindelijk iemand die een verstandige noot gepubliceerd krijgt in een grote krant :

Luc Bonneux, Epidemioloog, De Standaard, 6 augustus 2020, Mondmaskers zijn even nuttig als look hangen tegen vampiers!:

 • landen met een sterke epidemiologische traditie als Nederland en Zweden raden geen mondmaskers aan : buiten de zorg is er vandaag evenveel bewijs voor het nut van mondmaskers als in maart: GEEN
 • de meerderheid van de bekende infecties gebeurt binnen, door speekseldruppels
 • het is redelijk te veronderstellen dat een mondmasker de overdracht van het virus minder gemakkelijk maakt. Het is te verdedigen om het zekere voor het onzekere te nemen en maskers binnenshuis aan te bevelen
 • het Nederlandse equivalent van Sciensano adviseert geen mondmaskers in de openbare ruimte. De pandemie is beter onder controle in Nederland! En dat zal zo blijven!
 • buitenshuis mondmaskers dragen is een andere kwestie dan binnenshuis: bij recente grote manifestaties werden weinig mensen besmet. Er is overweldigend veel bewijs dat COVID-19 in de openlucht slecht spreidt. Een mondmasker dragen is dan even nuttig als look aan je voordeur hangen tegen vampiers! Bovendien is de hinder buitenshuis wel aanzienlijk: bij warm weer kan je schade veronderstellen. Zeker bij ouderen en mensen met een verminderde longfunctie.
 • het is een schande dat het dragen van mondmaskers buitenshuis wordt opgelegd en afgedwongen!
 • het is een schande dat de Belgische medisch wetenschappelijke wereld dat laat gebeuren!
 • het is een schande dat de mensen mondmaskers buitenshuis dragen. Niet omdat het virus daar een bedreiging is, maar omdat de politie dat is, en dat is ongezond!
 • mensen met coronascepsis hebben het gelijk aan hun kant als ze wijzen op een ontsporende staat die willekeurige onzin oplegt met politiegeweld!

Evolutie in de uitspraken van de heer Marc Van Ranst (KULeuven):

"De stormloop op mondmaskers is echt overdreven”, zegt Van Ranst. “Je hoeft geen maskertjes te dragen in het openbaar, die virussen wandelen niet gewoon door de straten.” Het is ook verspilling van medisch materiaal. “Verpleegsters, dokters, chirurgen,...zij hebben die maskers echt nodig."
 • 2 maart 2020, 10 vragen over corona aan Marc Van Ranst:
  Heeft het zin om een mondmasker te dragen? "Onze mondmaskers moeten we voorbehouden voor onze dokters en verpleegkundigen die op de eerste lijn staan en voor de besmette patiënten. Wanneer iedereen bij de apotheek alle maskers gaat opkopen en China geen maskers kan uitvoeren, dan zitten we in een situatie dat er nu op de markt geen maskers zijn. We willen vermijden dat mensen mondmaskers in het straatbeeld gaan dragen, dat heeft geen zin."
 • 26 juli 2020, Nieuwsblad:
Marc Van Ranst is alleszins een voorstander van de Antwerpse richtlijn om altijd een masker op zak te hebben. “Dat is een goed standpunt”, zegt hij. “Je kan immers niet altijd voorspellen in welk deel van de stad je gaat komen.” Een verplichting om het masker altijd en overal op te houden, vindt hij niet nuttig. “Het draagt enkel bij op drukke plaatsen, de burgemeesters zijn het best geplaatst om aan te duiden waar dat is.”
De regels worden nóg strenger in de provincie Antwerpen. De mondmaskerplicht in lege straten stuit daar op harde kritiek. “Die mondmaskers zijn inderdaad een heikel punt, net als overal. Mensen moeten begrijpen waarom ze er een moeten opzetten: om mensen te beschermen. Stel dat je alleen in een bos loopt, dan is er niemand om te beschermen. Het lijkt me dan ook logisch dat je in die situatie geen mondmasker moet dragen.”

Edit - Print - Recente Veranderingen - Zoek
Laatst aangepast op October 03, 2020